Tutustumiskäynti Muistolaan

11.04.2024

Tutustumiskäynti Muistolaan 1  

Kävimme 28.2.2024 Sastamalakodilta tutustumiskäynnillä Muistolassa, joka tarjoaa ikääntyneiden päivätoimintaa Tampereen alueella. Käynnillä Sastamalakodilta mukana olivat toiminnanjohtaja Milla Musakka, vastaava sairaanhoitaja Emma Markula ja sosionomi Tiia Mäenpää sekä geronomiopiskelija Terhi Tapala. Sastamalakodin visiona on ollut avata talon ovet alueen asukkaille. Muistolan Katri Koskinen otti vierailijat mielellään vastaan ja kertoi avoimesti toiminnastaan.

Suunnitteilla on järjestää Sastamalakodilla ennaltaehkäisevää palvelua Sastamalan alueen asukkaille ja tarjota heille erilaisia tukipalveluita, kuten lounas tai sairaanhoitajan palvelut. Suunnittelun tueksi haluttiin tutustua muiden järjestämään toimintaan. Muistola on yksityinen päivätoimintaa tarjoava yritys ja palvelusetelituottaja. Muistola tarjoaa päiväaikaista toimintaa Tampereen Teiskon Pohtolassa. Asiakkaaksi Muistolaan voi hakeutua kotihoidon tai omaishoidon palvelusetelillä, suoraan maksavana tai osavuorokautisen perhehoidon asiakkaana. Muistolan vetäjä, Katri Koskinen, ohjaa asiakkailleen ns. muistojen matkoja. Muistelut hän nimeää tärkeimmäksi virkistystoiminnaksi Muistolassa muun toiminnan lisäksi. Päivän ohjelmaan sisältyy myös ruokailut, ulkoilut sekä mahdollisuus peseytyä ja saunoa.

Muistola sijaitsee kauniilla paikalla keskellä idyllistä maaseutua. Piha-alueella laiduntaa lampaita ja alueelle on rakennettu esteetön ulkoilupolku. Katrin puoliso, joka osallistuu myös toiminnan järjestämiseen, on rakentanut pihaan sepän pajan. Päivätoimintaa varten puoliso on rakentanut erillisen rakennuksen. Rakennuksesta löytyy esteettömät wc-, sauna-, keittiö-, ja oleskelutilat sekä lepohuone. Heti ovesta sisälle mennessä tila antaa kodikkaan ja tunnelmallisen vaikutelman. Ison avoimen tuvan katseenvangitsijana on suuri leivinuuni, joka vaikuttaa olevan tilojen sydän. Tilassa on suuri pitkä pöytä, jonka ääreen toimintaan osallistuvat kerääntyvät ruokailemaan.

Tutustumiskäynti Muistolaan 2

Asiakkaat saapuivat Muistolaan takseilla pääasiassa Tampereen alueelta. Nyt paikalla oli vajaa kymmenen asiakasta. Useampi kertoi asuvansa kerrostalossa. Maalle pääsy tuntui heistä lomamatkalta ja he kertoivat kovasti nauttivansa Muistolan ympäristöstä. Leivinuunin eteen on järjestelty nojatuoleja, joihin istutaan muistelemaan, Katrin ohjaamana, teeman mukaista ohjelmaa. Mekin saimme osallistua muisteluun, jonka aiheena oli tällä kertaa erilaiset hatut. Monella oli omia muistoja hattuihin liittyen. Lopuksi kuuntelimme vielä hattuaiheisia lauluja, joiden tahdissa teimme tehokasta tuolijumppaa.

Käynnin päätteeksi Katri halusi tarjota myös meille valmistamaansa herkullista kanakeittoa kera leipomansa leivän. Pöydän ääressä tuli tunne yhteisöllisyydestä ja moni asiakas sanoikin, että kokee ruokailuhetket tärkeäksi, kun kotona joutuu syömään yleensä yksin. Keskustelua heräsi erilaisista perinneruuista ja siitä minkälaisesta ruuasta kukin pitää. Asiakkaan kertoivat kokevansa olevan vip -vierailijoita, mikä kertoo kokemuksen laadusta. Samalta tuntui meistäkin.

 

Takaisin